Ik ben egoïst en dat is oké!


Onze opvoeding leerde ons dat egoïsme niet goed was.

Het woord 'egoïsme' heeft iets negatiefs.

En toch heeft het ook een positieve kant, maar die wordt meestal niet belicht.

 

Als je als kind alleen wilde spelen en je vriendjes even niet bij het spel betrok, kreeg je meteen de stempel van 'asociaal' en 'egoïst', hoe klein je ook was. Er is in onze opvoeding op gehamerd dat we rekening moeten houden met anderen. Je gaat me niet horen zeggen dat we niet sociaal moeten zijn. Echt niet. Maar we moeten er evenmin naar streven om iedereen voortdurend proberen te behagen. Want, voor je het beseft, leef je het leven van een ander. En waar is dan je eigenheid?

 

Laat me eens een mensenleven schetsen.

 

In je jonge jaren moet je je ouders en leraren behagen. Ben je volwassen, dan vragen je partner, kinderen, werkgever... naar je gunsten. En op het einde van je leven moet je braafjes luisteren naar de mensen van de zorginstelling. 

 

Wanneer heb jij dan echt geleefd ?

 

Ik weet het het. Het is een beetje kort door de bocht. Op sommige momenten in ons leven hebben we allemaal wel momenten van egoïsme gehad. Maar met een gemiddelde leeftijd van 78 tot 84 jaar... Hoeveel opgetelde tijd van 'me time' heb je dan gehad? Eigenlijk willen we allemaal meer 'me time'. Maar echt voor onszelf alleen kiezen, is moeilijk. Als je werkelijk een beslissing moet nemen die alleen goed aanvoelt voor jezelf, moet je uit je comfortzone komen. En dat is zo moeilijk dat het pijn doet. Wat zullen ze wel denken? Wat als ze me egoïstisch en eigenwijs vinden? Want ik wil wel graag gezien blijven... Maar wie zegt dat het egoïstisch is om te kiezen voor iets dat bij jou past? Voor iets waarvan je weet dat het de juiste keuze is? Voor iets waar je persoonlijke ontwikkeling baat bij heeft? Je hart zal het je zeggen. Leer ernaar te luisteren. De meesten onder ons hebben een partner gekozen vanuit het hart. En diegenen die hun verstand gevolgd hebben, zijn er vaak niet beter door geworden. Als je vanuit jezelf kiest, straal je dat uit. Dat werkt aanstekelijk voor je omgeving, dus heeft iedereen er baat bij. Egoïst zijn is voortaan oké. Maar doe het wel op de goede manier. Wij helpen je om de juiste manier te vinden en te gebruiken.

 

 

En wat met ons ego?

 

Iedereen heeft een ego en ook dat is oké. Maar kunnen we er wel mee overweg? Dit drie letterwoord heeft eveneens een beladen reputatie. Toch is je ego broodnodig om te overleven. Het geeft je een veilig gevoel. Maar niemand heeft geleerd hoe ermee om te gaan. Meestal neemt je ego onbewust de leiding en net dat is gevaarlijk in om het even welke relatie.  Het kan je versterken om je doel te bereiken en om overeind te blijven, maar als je je ego niet meer onder controle hebt, kan dat storend en blokkerend werken. Het resultaat is dat het je persoonlijke groei in de weg staat en je afremt. Om je evenwicht te ontdekken bij jezelf, moet je doelen vooropstellen. Je moet een missie hebben en er naar handelen. Wij gaan samen met jou op zoek naar de missie in je leven. Zo kun jij, en iedereen rondom jou in volle harmonie functioneren. Samen ontwikkelen we de nodige houvast om dicht bij de kern te komen. En te blijven.